Door: Johannes van Dam
500 g. witte bonen
2 uien
1 eetlepel paprikapoeder
2 eetlepels meel
olie
zout
munt of bosuitjes (optioneel)
gerookte ribben (optioneel)
1 gedroogde rode paprika (optioneel)
Laat de bonen de avond te voren weken in een pan. Giet het water af en doe nieuw water erbij. Voeg de gesneden uien, de gedroogde paprika en de gerookte ribben erbij (optioneel). Breng het geheel langzaam aan de kook en laat het sudderen op laag vuur voor ongeveer 1 uur. Haal de ribben en de gedroogde paprika met een schuimspaan uit de pan en leg op een bord. Druk met een eetlepel het vocht en wat vlees van de paprika eruit en bewaar dat. De steel en de zaden gooi je weg. Haal met een vork het vlees van het bot. In een koekenpan verhit je olie, doe het meel erbij onder voortduren roeren en voeg het paprikapoeder toe. Roer nog even tot er een gladde massa ontstaat en de doe het paprikavocht en vlees erbij. Roer nog even en giet het mengsel al roerend bij de bonen totdat het mengsel goed is opgenomen. Verwarm de oven op 200 graden. Giet de bonen in een vuurvaste schaal. Rangschik de stukjes vlees tussen de bonen. Nu kan je naar smaak gesneden munt of bosuitjes toevoegen. Bestrooi met zout en peper en bak nog 20 min. in de oven totdat er boven een mooi korstje is gevormd.
Recept uit het nog te verschijnen
Herinneringen aan de Macedonische keuken van Zaklina Temelkovska, ivm. het tegenwicht dat de culinaire journalisten willen geven tegen de beschamende website van de PVV, door de Oost-Europese eetcultuur te bevorderen.
Stond in: Het Parool, 20 maart 2012
Geen opmerkingen:
Een reactie posten