dinsdag 20 maart 2012

Spitskool piroshki

Door: Carin Leenders - de Vries


Voor 10 stuks:
500 g spitskool
zout
30 g boter
1 ½ dl melk
½ tl suiker
½ tl karwijzaad
5 eieren
10 plakjes diepvries bladerdeeg

Werkwijze:
Maak de spitskool schoon en snijd deze in heel fijne reepjes. Doe de kool dan in een vergiet, strooi er een eetlepel zout over en laat de spitskool een half uur staan. Druk er het overtollige vocht uit.
Verwarm de boter op een hoog vuur en bak de kool al omscheppend. De kool mag iets bruin kleuren, schenk er dan de melk bij en laat het geheel op een matig vuur ongeveer 8 minuten koken. Maak op smaak met de suiker, het karwijzaad en versgemalen peper. Giet de melk af en laat het geheel afkoelen.
Kook intussen 4 eieren in 7-8 minuten hard. Pel ze, snijd ze fijn en meng ze door de spitskool.
Verwarm de oven voor op 200˚C. Vet een bakplaat in met wat boter of bekleed deze met bakpapier. Leg hier de ontdooide plakjes bladerdeeg op.
Klop het overgebleven ei los, besmeer de randen van het bladerdeeg er mee. Leg op ieder plakje een flinke eetlepel van het koolmengsel, vouw het bladerdeeg er overheen zodat een driehoek ontstaat. Druk de randen goed aan, bestrijk de bovenkant met nog wat ei.
Bak de piroshki in de hete oven in ± 15 minuten goudbruin en gaar.


Verscheen in het AD,  20 maart 2012

1 opmerking: