vrijdag 23 maart 2012

Tsjechische honingtaart

Door Hermus & Zandstra


De wereld was overzichtelijk verdeeld in Oost en West, Ronald Reagan was nog net aan de macht in de VS, Gorbatsjov nog net niet in de Sovjet-Unie, en wij trokken naar Tsjecho-Slowakije voor een vakantie. Met in de rugzak pakken koffie voor de tante van een gevluchte Tsjech, wat subversieve literatuur én het voornemen de ondergrondse politieke wereld van Praag te ontdekken.
Uiteindelijk – we waren jong – belandden we op feestjes met mooie Praagse meiden, en op een camping bij het fraaie middeleeuwse stadje Cesky Krumlov. In het lokale restaurant aten we een rommelige stoofvleesschotel, dronken veel bier en vulden de maag af met medovnik, de traditionele Tsjechische honingtaart. Onvergetelijk.


Nagerecht, voor 8 à 10 personen
Voor het deeg: 250 gram zelfrijzend bakmeel; 20 gram koek- of speculaaskruiden; 200 gram boter; 700 gram suiker; 75 gram honing; 2 eieren; snufje zout.
Voor de crème: 2,5 deciliter melk; 2 grote eetlepels vanillepuddingpoeder; 150 gram poedersuiker; 150 gram boter; 80 gram gemalen walnoten. Extra: vloeibare honing.



Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar. Kneed dooreen tot er een samenhangende deegbal ontstaat. Laat het deeg een half uur op een koele plaats rusten. Maak intussen van melk en vanillepuddingpoeder een pudding zoals op de verpakking staat beschreven. Meng noten, poedersuiker en boter. Voeg de afgekoelde pudding erbij.
Maak van de deegbal zes ballen. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter doorsnee met bakpapier. Rol elke bal uit op een met bloem bestoven aanrecht tot de maat van de springvorm. Bak de zes plakken deeg goudbruin in een voorverwarmde oven op 150° Celsius (circa 12 minuten). Laat afkoelen en krokant worden.
Besmeer de eerste plak met crème en lepel er wat honing overheen. Leg de volgende plak erop en herhaal de werkwijze tot er een plak overblijft. Verkruimel die laatste plak en voeg gemalen noten toe. Besmeer de zij- en bovenkant van de taart met het restant crème. Doe de kruimels op de taart, verdeel ze over de bovenkant en alles wat er af valt, plak je tegen de zijkant. Laat de taart even rusten alvorens te serveren.

Verscheen eerder in Het Dagblad van het Noorden, 23 maart 2012
www.hermusenzandstra.nl

2 opmerkingen:

  1. Wordt dit een mierzoete taart? Of klopt de 700 gram suiker niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sinds ik verhuisd ben naar een woning met zo'n echt nostalgische keuken, komt bij mij een drang opzetten dit soort gerechten te maken, dat maakt het ineens bijzónder passend. Dank voor het lekkere recept.

    BeantwoordenVerwijderen