woensdag 21 maart 2012

Dobosh torta

Door: Carin Leenders - de Vries

12 -14 punten
150 g boter
30 g suiker
1 zakje vanillesuiker
5 eieren
100 g suiker
100 g bloem
2 eieren +2 dooiers
150 g fijne tafelsuiker
4 zakjes vanillesuiker
500 g boter
80 g poedersuiker
50 g pure chocola
150 g suiker
¾ dl water

Werkwijze:
Roer de boter met de suiker, een snufje zout en het vanillesuiker romig. Splits de eieren en roer één voor één de dooiers door de romige boter.
Klop de eiwitten stijf, roer er geleidelijk de 110 g suiker bij. Spatel dit door het dooiermengsel en spatel er de 100 g gezeefde bloem door tot een glad beslag.
Verwarm de over voor op 220˚C. Knip uit bakpapier  6 cirkels van ø 24. Leg er 1 in een springvorm van 24 cm. Verdeel het beslag in 6 porties en bak 6 x een taartbodem in op het bakpapier in de springvorm. Laat ze goed afkoelen.
Maak intussen een créme au beurre; klop de eieren, eidooiers, de suiker en vanillesuiker eerst romig in een kom, verwarm deze vervolgens au bain marie, blijf kloppen tot de créme als een dik lint van de garde loopt, laat goed afkoelen. Klop de 500 g boter en de poedersuiker door tot een luchtige room, spatel hier dan beetje voor beetje het eimengsel door.
Smelt de chocolade au bain marie roer dit door de créme au beurre. Maak een caramel door de suiker met ¾ dl water op een matig vuur aan de kook te brengen en lichtbruin te kleuren. Giet dit dan op 1 van de gebakken bodem.
Besmeer de overige bodems met de créme, stapel ze op elkaar en dek af met de caramelbodem.

Verscheen in het AD, 21 maart 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten