woensdag 21 maart 2012

Kip met rijst uit de oven

Door: Johannes van Dam 

4 (biologische) kippenpootjes 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel (geraspt)
350 - 400 gr. rijst (arborio of carnaroli) 2 l kippenbouillon 100 ml droge witte wijn peterselie
Voor de bouillon 1 ui 2 laurierblaadjes 5 jeneverbessen 5 peperkorrels
1 schijfje citroen (optioneel)

Maak eerst de bouillon door de kippenpootjes in een ruime pan te doen, evenals een doormidden gesneden ui, 2 laurierblaadjes, 5 jeneverbessen en wat peperkorrels; vervolgens alles met water te bedekken, langzaam aan de kook te brengen en de bouillon te laten trekken tot de kippenpootjes gaar zijn. Mijn moeder voegde voor het einde van de kook een schijfje citroen toe en liet dit een paar minuten meekoken. Dit geeft een lichtzurige smaak aan de bouillon. Als u daar niet van houdt kunt u dit achterwege laten. Haal eerst de kippenpootjes uit de bouillon en leg ze op een bord, bewaar ze warm voor later. Zeef de bouillon en zet de pan met de heldere bouillon op het fornuis vlak bij de koekenpan.
Verhit de olie in een koekenpan, voeg het knoflook en de ui toe en bak tot ze er glazig en zacht uitzien. Voeg de rijst toe en roer tot de rijstkorrels alom met olie, knoflook en uien bedekt zijn. Doe de wijn erbij en blijf roeren totdat de wijn volledig is verdampt. Voeg vanaf nu een soeplepel bouillon aan de rijst toe en blijf roeren tot het vocht opgenomen is. Blijf dit herhalen en na 10 minuten voeg je de geraspte wortel toe onder constant roeren. Na 15 minuten voeg je de peterselie toe en blijf roeren. Als de peterselie en de wortel zacht zijn zet je vuur uit. Giet de rijst over in een ovenschaal, leg de kippenpootjes er mooi bij, bedek met de rest van de bouillon, en bestrooi met versgemalen peper. Doe de schaal nog 5 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven totdat er aan de bovenkant een lekker korstje is gevormd en de bouillon volledig is geabsorbeerd.
Serveer het met witte kool salade.

Recept uit het nog te verschijnen Herinneringen aan de Macedonische keuken van Zaklina Temelkovska, ivm. het tegenwicht dat de culinaire journalisten willen geven tegen de beschamende website van de PVV, door de Oost-Europese eetcultuur te bevorderen.


Stond eerder in: Het Parool, 21 maart 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten