dinsdag 20 maart 2012

Placki - aardappelpannenkoekjes- met dronken champignonnnensaus

Door: Tallina van den Hoed 

Ons suffe buurtje in UberVinex is eindelijk ook hip! Er woont een nieuw gezin, vlakbij. Ze zijn Pools, vertelde een andere buurvrouw. Ik veerde uit mijn Vinex-bankstel en ging me meteen voorstellen. Men zegt immers dat er rond Poolse mensen altijd een hele schare stoere, sterke, jonge mannen hangt. Daar mag ik graag naar kijken. Ook vloeit de drank rijkelijk op de luidruchtige feesten, zeggen ‘ze’.  Van feesten, drank en knappe sterke jonge mannen zou mijn gezapige buurtje heel erg opknappen. Daar  moest ik bij zijn!

Helaas. Het is een ‘gewoon’ gezin met jonge kinderen. Ze zijn heel aardig hoor, maar van doordeweeks feesten komt niks, dat snapt u. Ik zou zelf dolgraag van die feesten geven, maar mijn kroost staat de volgende dag gewoon om 7 uur stipt voor mijn snufferd, dus dat doen we niet al te vaak, die feesten.

Geen drank? Dan maar eten. Pools fastfood. Eén hap nam ik ervan en de hemel barstte open in troostrijk gezang. Overdreven, zult u zeggen, maar wegens allergie kook ik niet vaak met crème fraiche. Maar na één hap van deze saus stuur ik de eerste beste vakantie de kinders uit logeren en kook ik dan alleen nog maar met echte room. Wie weet lok ik er ook wel van die leuke, jonge, sterke, onverstaanbare Poolse mannen mee.















Placki - aardappelpannenkoekjes - met saus van dronken champignons.
500 g champignons
100 cc wodka
3 el gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
1 gesnipperde ui
boter
zout, peper
nootmuskaat
1 groot bakje crème fraiche
bloem om te binden.

1 kilo aardappelen, grof geraspt
1 fijn gesnipperd uitje
2 eieren
zout, peper
1 ons bloem
zonnebloemolie

Week het eekhoorntjesbrood. Snij de champignons in kwarten en overgiet ze met wodka. Laat ze zeker 2 uur absorberen. Dep ze droog en bak ze met de ui in hete boter (olie) tot ze bruin zijn. Snij de porcini fijn, doe in de pan, met kruiden en room. Giet het weekvocht erbij. Laat het zeker 20 minuten pruttelen: dan verdampt de alcohol. Als de saus nog te dun is, kun je het binden met bloem vermengd met wat water.

Meng de aardappels met ei, ui, bloem en smaakmakers. Verhit de olie. Neem telkens een eetlepel aardappelprut en leg dat in de pan. Plet het tot het een pannenkoekje is. Als het bruint, draai je het om. Ga zo door tot alles op is. Hou ze warm in een oven, op een rekje, dan blijven ze knapperig.  Doop de placki - de pannenkoekjes - in de saus.

Stond in: De Volkskrant, 20 maart 2012

2 opmerkingen: