Onbekend maakt onbemind. Dat geldt voor mensen of dingen, maar ook voor keukens. Dat is best jammer. Op dit blog worden de Oost-Europese recepten van culi-schrijvers uit het hele land geplaatst.
Voelt u zich vooral vrij om te reageren en uw eigen favoriete gerechten te vermelden: hoe meer lekkers, hoe meer vreugd.
Ik weet niet waar ik het moet plaatsen, maar ik wil graag het recept voor Zurek delen. Dit aten wij in Polen, in Lublin in een restaurant. Het was verrukkelijk.
Dit recept komt van de (voor Oosteuropese gerechten fantastische inspiratiebron) Duitse website Chefkoch.de.
1 pot roggedesem (zurek, te koop bij Jumbo) 1 ½ liter bouillon 200 ml zure room 1 zakje fijne soepgroente kruiden voor soep 4 in stukjes gesneden aardappels 400 g in stukjes gesneden worst, vlees of spek 1 eetlepel citroensap
Zout en peper paprikapoeder
Kook eerst de aardappelblokjes en het vlees in het water met de bouillonblokjes en de soepkruiden. Vlak voor de aardappels gaar zijn de soepgroente toevoegen en kort laten koken. Als alles gaar is, de roggedesem (zurek), zure room en citroensap toevoegen. Hierna de soep niet meer laten koken, maar met zout, peper en paprikapoeder op smaak brengen.
- De zure room is te vervangen door melk. - Er kunnen in kwarten gesneden hardgekookte eieren toegevoegd worden bij het opdienen. - strooi een beetje dille of oregano over de soep.
Ik weet niet waar ik het moet plaatsen, maar ik wil graag het recept voor Zurek delen. Dit aten wij in Polen, in Lublin in een restaurant. Het was verrukkelijk.
BeantwoordenVerwijderenDit recept komt van de (voor Oosteuropese gerechten fantastische inspiratiebron) Duitse website Chefkoch.de.
1 pot roggedesem (zurek, te koop bij Jumbo)
1 ½ liter bouillon
200 ml zure room
1 zakje fijne soepgroente
kruiden voor soep
4 in stukjes gesneden aardappels
400 g in stukjes gesneden worst, vlees of spek
1 eetlepel citroensap
Zout en peper
paprikapoeder
Kook eerst de aardappelblokjes en het vlees in het water met de bouillonblokjes en de soepkruiden. Vlak voor de aardappels gaar zijn de soepgroente toevoegen en kort laten koken. Als alles gaar is, de roggedesem (zurek), zure room en citroensap toevoegen. Hierna de soep niet meer laten koken, maar met zout, peper en paprikapoeder op smaak brengen.
- De zure room is te vervangen door melk.
- Er kunnen in kwarten gesneden hardgekookte eieren toegevoegd worden bij het opdienen.
- strooi een beetje dille of oregano over de soep.