donderdag 22 maart 2012

Tokaj Aszu met blauwschimmel

Door Hermus & Zandstra

Haalden we deze week toch bijna De Wereld Draait Door. 'We' is in dit geval een vijftiental culinaire schrijvers, dat voor diverse kranten een week over Midden- en Oost-Europese gerechten zou schrijven. Een zacht beschavingsoffensief tegen het Polenmeldpunt van de heer G. W. te V.
Ironisch dat Loethe Olthuis, initiatiefneemster van de actie en schrijvend voor onder meer de Volkskrant, niet hoefde aan te schuiven bij Matthijs van Nieuwkerk, omdat plotseling Hero Brinkman de Grote Geert afviel en dus interessanter tv-materiaal was dan drie handenvol culinisten. Brinkman, die dat Polenmeldpunt zelf ook maar niks vond.

Olthuis werd voor haar actie teruggefloten door haar hoofdredactie, wat ook gold voor de culinaire schrijvers van NRC en Algemeen Dagblad. Want eten en politiek gaat toch niet samen…? Wij zouden zeggen: dat gaat uitstekend samen! Denk aan het Van Agt-Wiegel diner in Des Indes, de vrolijke braspartijen van Boris Jeltsin met zijn buitenlandse gasten, de bacchanalen van de Romeinse keizers en hun senatoren.

Enfin, terug in ons hok gaan we vandaag voor Hongaars. Voor vloeibaar Hongaars. Neem bijvoorbeeld de wijnen van Somló, een vulkanische puist ten noordwesten van het Balatonmeer. Daar dronken we zo ongeveer gestold lava uit ons glas. Fraaie, diepsmakende witte wijnen van de lokale juhfark-druif en de iets minder lokale furmint (beide onder anderen geïmporteerd door Miranda Beems, zie www.wijnadvies.com). Smaakte fantastisch bij de snoekbaars uit het meer.

Maar als we het hebben over écht goddelijk vloeibaar, dan hebben we het over de Tokaj Aszu, de zoete wijn van edel verrotte druiven. Zoet in verschillende gradaties: kijk naar het aantal kuipjes (puttonyos) op het etiket. Drie is zoet, zes is erg zoet. En dan heb je nog de ultieme droom: de Tokaji Eszencia, een jamachtig, stroperig goedje dat je bijna eerder kauwt dan drinkt. Heerlijk bij blauwschimmelkaas, waardoor met een vork wat olijfolie en bieslook is geprakt.

Langdurig nagerecht, voor enkele personen
1 fles Tokaj Aszu of Eszencia (0,375 liter); een stuk blauwschimmelkaas; wat bieslook; extra vergine olijfolie.

Verscheen eerder in Het Dagblad van het Noorden, 22 maart 2012
www.hermusenzandstra.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten