vrijdag 23 maart 2012

Vissoep op mijn vaders wijze

Door: Johannes van Dam 

Als mijn vader klaar was met het schoonmaken en het fileren van de vis, bewaarde hij de kop, de ruggengraat en de staarten. Daarvan ging hij bouillon trekken voor de vissoep.
Kop, staarten en ruggengraat van een 1 grote vis (vraag het uw visboer) 1 grote wortel 1 grote ui 2 knoflook teentjes, 6 tomaten 4 grote aardappels peterselie laurierblaadjes citroen zeezout en zwarte peper.

Doe de kop, ruggengraat en de staarten in een ruime pan, voeg koud water, de laurierblaadjes en een plakje citroen toe. Breng het water aan de kook en laat de bouillon 15 - 20 minuten zachtjes sudderen. Schep de viskop, staarten, ruggengraat, laurierblaadjes en het plakje citroen uit de bouillon. Snijd de wortelen in plakjes, de ui in ringen en de aardappels in schijfjes of blokjes en doe alles in de pan. Laat alles zachtjes koken. Voordat de aardappels gaar zijn voeg je de tomaten en de peterselie toe. Schep in diepe borden, serveer met zelfgebakken brood en kruidenboter.
Voor de kruidenboter: peterselie grof zeezout 3 teentjes knoflook rasp van 1 citroen
1 theelepel citroensap 250 gr. ongezouten boter op kamertemperatuur
Pers het knoflook of stamp het fijn in een vijzel samen met het grove zeezout. Rasp de schil van 1 citroen er bovenop en knip de peterselie blaadjes. Voeg de boter toe en meng totdat alle ingrediënten goed zijn opgenomen in de boter. Voeg een druppeltje citroensap toe als de boter te “dik” aanvoelt.

Recept uit het nog te verschijnen Herinneringen aan de Macedonische keuken van Zaklina Temelkovska, ivm. het tegenwicht dat de culinaire journalisten willen geven tegen de beschamende website van de PVV, door de Oost-Europese eetcultuur te bevorderen.


Stond eerder in: Het Parool, 23 maart 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten