Door: Johannes van Dam 
Als mijn  vader klaar was met het schoonmaken en het fileren van de vis, bewaarde  hij de kop, de ruggengraat en de staarten. Daarvan ging hij bouillon  trekken voor de vissoep.
Kop, staarten en ruggengraat van een 1  grote vis (vraag het uw visboer) 1 grote wortel 1 grote ui 2 knoflook  teentjes, 6 tomaten 4 grote aardappels peterselie laurierblaadjes  citroen zeezout en zwarte peper.
Doe de kop,  ruggengraat en de staarten in een ruime pan, voeg koud water, de  laurierblaadjes en een plakje citroen toe. Breng het water aan de kook  en laat de bouillon 15 - 20 minuten zachtjes sudderen. Schep de viskop,  staarten, ruggengraat, laurierblaadjes en het plakje citroen uit de  bouillon. Snijd de wortelen in plakjes, de ui in ringen en de aardappels  in schijfjes of blokjes en doe alles in de pan. Laat alles zachtjes  koken. Voordat de aardappels gaar zijn voeg je de tomaten en de  peterselie toe. Schep in diepe borden, serveer met zelfgebakken brood en  kruidenboter.
Voor de kruidenboter: peterselie grof zeezout 3 teentjes knoflook rasp van 1 citroen
1 theelepel citroensap 250 gr. ongezouten boter op kamertemperatuur
Pers  het knoflook of stamp het fijn in een vijzel samen met het grove  zeezout. Rasp de schil van 1 citroen er bovenop en knip de peterselie  blaadjes. Voeg de boter toe en meng totdat alle ingrediënten goed zijn  opgenomen in de boter. Voeg een druppeltje citroensap toe als de boter  te “dik” aanvoelt.
Recept uit het nog te verschijnen Herinneringen aan de Macedonische  keuken van Zaklina Temelkovska, ivm. het tegenwicht dat de culinaire  journalisten willen geven tegen de beschamende website van de PVV, door  de Oost-Europese eetcultuur te bevorderen.
Stond eerder in: Het Parool, 23 maart 2012
 
Geen opmerkingen:
Een reactie posten