dinsdag 20 maart 2012

Tsjechische aardappelpannenkoekjes

Door Hermus & Zandstra

Jarenlang kregen we college van een gevluchte Tsjech. Hans Renner klopte in 1969 aan bij het Universitair Asiel Fonds, nadat eerder tanks van het Warschaupact de Praagse Lente in de kiem hadden gesmoord.
In een later leven doceerde Hans Renner geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar gaf af en toe ook les in culinaire en vochtige zaken. Studenten trakteerde hij op deuntjes uit de trekzak, melancholische Tsjechische liederen, gerechten en veel pils (inderdaad: uit het Tsjechische Plzen).
Een van Renners favoriete gerechten is bramboraky, traditioneel Tsjechische aardappelkoekjes. Gemakkelijk te bereiden, lekker en een complete maaltijd als je erbij een salade serveert.
Schil de aardappelen, pel de ui en teentjes knoflook. Rasp alles op de fijne rasp, desgewenst in de keukenmachine. Het geeft niet als er enkele grove stukken in zitten.
Doe het aardappelmengsel in grote kom, laat het vocht er een beetje uitlopen. Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de olie. Roer goed door elkaar.
Verhit een scheutje olie in koekenpan, laat goed heet worden. Schep met een vork drie hoopjes aardappelmengsel in pan, druk ze een beetje plat (circa 6 à 8 centimeter doorsnee). Bak op hoog vuur tot de onderkant lichtbruin is, keer de pannenkoekjes en laat ze ook de andere kant knapperig bruin worden.
Hou warm op een schaal op een laagje keukenpapier in de oven, liefst met de deur op een kiertje om de pannenkoekjes knapperig te houden. Bak de rest op dezelfde wijze. Dien op met mosterd en veel augurk en/of zilveruitjes.
Sommige Tsjechen voegen aan het beslag stukjes gerookt spek toe. Is goed voor de dorst, zeggen ze, en nemen nog een glas bier of wijn.

Hoofdgerecht, voor 2 à 4 personen
1 kilo aardappelen; 1 grote ui; 4 teentjes knoflook (of meer of minder, hangt af van wat u de volgende dag te doen hebt); 1 ei; 1 theelepel gedroogde majoraan; 1 theelepel karwijzaad; 2 eetlepels bloem; zout; olie om te bakken.

Stond eerder in: Het Dagblad van het Noorden
20 maart 2012
www.hermusenzandstra.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten