maandag 19 maart 2012

Paprikás csirke

Door Hermus & Zandstra


15 november 1956, 11 uur 's avonds: het Centraal Station in Utrecht staat zwart van de mensen. Als de lange trein uit Wenen binnenloopt, ontstaat een opgewonden geroezemoes, er klinkt gejuich. De trein vervoert 670 Hongaarse vluchtelingen, ontheemden die zijn gevlucht voor de Russische tanks die de Hongaarse Opstand in bloed smoorden. Het is de eerste groep van in totaal 3300 Hongaren die in ons land als 'vrijheidsstrijders' tegen het communisme worden onthaald.
Niet alle gevluchte Hongaren van toen bleven in Nederland, sommigen zijn zelfs uit heimwee teruggekeerd. Terug naar de vlakten van de Donau, naar de bogrács, de gietijzeren ketel die de voorvaderen uit het stamgebied Etelköz hadden meegebracht en waarin ze boven open vuur hun gulyás kookten. In het begin gebeurde dat nog zonder paprika, die kwam pas toen Zuid- en Midden-Amerika werden ontdekt.
De 'edelzoete' paprika die de Hongaarse gebroeders Palffy in de negentiende eeuw kweekten in Széged, zou wereldberoemd worden. Een mooie culinaire bijdrage, die wij vandaag graag met kip samenvoegen tot een zoetpittig gerecht, de paprikás csirke. De lekkerste versie van deze klassieker aten we ooit bij een schoonmoeder op een boerderijtje net buiten Boedapest. We vielen steil achterover. Dat kan ook zijn veroorzaakt door de zelfgestookte pálinka.
Snipper de ui en fruit die in een zware gietijzeren pan in de olie. Snij of hak de kip in acht tot tien stukken. Bestrooi de kip met wat zout en het paprikapoeder. Het gevogelte moet geheel bedekt zijn. Wrijf het poeder stevig in het kipvlees.
Voeg de kip bij de ui en braad haar aan. Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en voeg na een kwartier een glas water toe. Ongeveer een uur à anderhalf uur laten sudderen: het vlees moet van de botten vallen.
Serveer de kip met wat rijst en een salade van komkommerblokjes – de salade kan worden bedekt met een pittige saus van zure room, wat geperste knoflook, een beetje suiker, een scheutje azijn en veel paprikapoeder.
Hoofdgerecht, voor 4 personen
1 grote kip; 3 grote uien; 3 à 4 eetlepels paprikapoeder, zowel zoet als scherp; zout; 2 eetlepels olijfolie. 

Stond eerder in: Het dagblad van het Noorden

19 maart 2012
www.hermusenzandstra.nl

1 opmerking:

  1. Heerlijk gerecht, maar op deze manier gemaakt wordt het bitter. Beter de ui en kip eerst aan te braden, zachtjes en daarna (veel) Hongaarse paprikapoeder toe te voegen. Met een klein beetje water op heel laag vuur gaar stoven, zodat je lekker dikke saus krijgt van eigen (kip)vet.

    BeantwoordenVerwijderen