vrijdag 23 maart 2012

Silezische fusionkip

Door: Loethe Olthuis 


Lekker eten en drinken? Vergeet Frankrijk of Italië. Ga naar het oosten!  Naar Tsjechië bijvoorbeeld, waar ik in Plzen, bij ons tot ‘Pilsen’ verbasterd, zoetjes aangeschoten door het beste bier ter wereld heftig heb gezoend aan de voet van de 102 meter hoge St. Bartholomeustoren, op exáct dezelfde plek waar mijn moeder vele decennia eerder de eerste kussen uitwisselde met haar grote liefde:  een zestienjarige Tsjech (mijn vader verscheen pas jaren later in beeld). Of naar Slovenië, waar ik met uitzicht op de Middellandse Zee een verslavende paddenstoelenrisotto at met meer truffel erin dan fatsoenlijk is. Of kom naar Bratislava: daar krijg je voor het astronomische bedrag van € 1,50 in de loge van de opera, tussen versleten fluweel en glanzendnieuwe stemmen, Slowaakse champagne en kaviaar. En in Moravië-Silezië, waar de oude steenkoolmijnen nu Werelderfgoed zijn, de Donau weer blauw is, je terug in de tijd stapt in verlaten mijnwerkersdorpen en op dorpsfeesten waar iedereen je mokken kruidig bier en vuistdikke broodjes geroosterd speenvarken aanbiedt, at ik notige boekweitpasta bij verrukkelijke kip en paprikazuurkool.  Mijn eigen Silezisch-Pools-fusiongerecht, vertelde de kok trots.

Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet en snijd hem grof. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak de spekblokjes op hoog vuur tot alle vocht is verdwenen. Draai het vuur laag, voeg ui en knoflook toe en bak nog ca. 5 minuten tot het spek iets is uitgebakken. Voeg de zuurkool, wijn en paprikapoeder toe en laat 5 minuten stoven met het deksel op de pan. Spoel intussen de bonen af in een vergiet onder de kraan en laat ze uitlekken. Doe ze bij de zuurkool, schep om, voeg zonodig nog een scheutje wijn toe en laat nog ca. 10 minuten zachtjes stoven. Verhit intussen een gulle klont boter met een scheut olijfolie in een koeken- of braadpan. Bestrooi de kipfilets rondom met kruidenzout en bak ze op laag tot middelhoog vuur rondom bruin en nèt gaar. Neem ze uit de pan, schep de braadjus door de zuurkool en snijd de filets in plakken. Leg ze op de zuurkool en maal er wat peper over.

Zuurkool met witte bonen en kip (2 tot 3 personen)
500 g wijnzuurkool
boter, olijfolie
100 g spekblokjes
1 flinke ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gehakt
ca. 100 ml witte wijn
ca. 3 theel. milde paprikapoeder of pimentón (gerookte Spaanse paprika)
1 pot witte bonen (netto 350 g)
3-4 biologische kipdijfilets
kruidenzout, peper


Verscheen eerder in De Volkskrant, 23 maart 2012

1 opmerking:

  1. Deze lijkt me wel heel erg lekker. Ga ik -met variatie erop- maken. Dank!

    BeantwoordenVerwijderen