woensdag 21 maart 2012

Varkenshaas met pruimen

Door Hermus & Zandstra


Leon is onze Poolse huisschilder. Al twintig jaar in Nederland, officieel geregistreerd, maar zijn Nederlands laat nog een tikje te wensen over. Gelukkig lacht hij altijd gul en, belangrijker nog, hij schildert streeploos perfect.
Innig tevreden eet Leon tussen de middag zijn boterhammetje, dromend van de dagen dat hij met vrouw en kleinkinderen in zijn mooie huis in Plock naar de schepen op de traag stromende Wisla kijkt. Met zijn bammetje met varkenshaas en pruimencompote zien we hem zó al op de rivierdijk zitten.
Varkensvlees is het meest gegeten vlees in Polen. Onderstaand recept voor gemarineerde, met pruimen gevulde varkenshaas, de wieprzowina z suszonymi sliwkami, komt uit het boek De Poolse Keuken van Ewa Michalik (Veltman Uitgevers). Serveer er salade bij voor een lichte lunch.


Snij de varkenshaas overlangs bijna doormidden. Wrijf in met peper, zout en marjolein. Bestrooi met karwijzaad. Leg in een schaal, strooi de laurierblaadjes erover en schenk de wijn erbij. Dek de schaal af en zet 2 uur apart.
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Schenk de olie in een braadslee en laat hem heet worden in de oven.
Neem de varkenshaas uit de marinade. Verdeel de pruimen over de helft van het opengeklapte vlees. Vouw de andere helft eroverheen en bind de varkenshaas dicht met touw.
Leg de varkenshaas in de hete olie en zet hem in de oven, braad ongeveer een half uur tot hij gaar is; bestrijk af en toe met het vocht.
Neem het vlees uit de oven en laat afgedekt met aluminiumfolie 15 minuten rusten. Verwijder het touw en snij het vlees in plakken. Lepel het braadvocht erover en serveer meteen met een salade.
Lunchgerecht, voor 4 à 6 personen
1 varkenshaas (circa 1,5 kilo); halve theelepel gedroogde marjolein; 1 eetlepel karwijzaad; 4 à 5 laurierblaadjes; 6 eetlepels witte wijn; 2 eetlepels plantaardige olie; 225 gram voorgeweekte gedroogde pruimen, gehakt; zout; versgemalen zwarte peper.


Verscheen eerder in Het Dagblad van het Noorden, 21 maart 2012
www.hermusenzandstra.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten